SRI LANKAN RED DAHL * VOROSLENCSE SRI LANKAI MODRA




I absolutely love this dahl (lentil)… I really like those recipes that I learn from friends from other cultures or during my trips ,etc... I feel totally privileged having the chance to try lots of home made Sri Lankan food via my very good friend and her Sri Lankan husband.

  • red lentil 300 gr
  • 1 onion chopped
  • 3 cloves of garlic pressed
  • mustard seed
  • cinnamon stick 
  • mild curry powder  half a tea spoon
  • cumin powder half a tea spoon
  • turmeric powder 1 teaspoon
  • 1 Kallo veggie stock cube
  • chilli (not much!)
  • fenugreek seed
  • curryleaves ( fresh if possible, I never have fresh ones)
  • coconut milk tinned ( dont use the whole 400 ml for 300 grs of lentil, use the rest for a smoothy or make some cake but it is worth it to buy the 400 ml one)
  • salt
Wash the red lentil first a few times add turmeric, salt and the veggie cube  and cook it in twice as much water as the lentil it takes ca 10-15 minuntes. 
In a frying pan (I use wok) fry the chopped onion add the mustard seeds and cinamon sticks and the crushed garlic. Keep stiring it for  2 minutes and add the cumin powder, curry powder and chilli powder and make the curry base. You can add a little water so you dont burn the onion and the spicies. Add the coconut milk and the cooked lentil. Stir it and add the fenugreek seeds and curry leaves. Cover it and cook it for a few more minutes on low temperature. 

Ez a kevenc lencsereceptem, egy baratnomtol es a Sri lankai ferjetol tanultam, isteni finom. A Sri lankai es deli indiai konyhat egyebken is imadom, szinte mindenbe tesznek vagy frisskokuszt vagy kokusztejet, igy az o lencsejuk szerintem szazszor finomabb mint az eszak indiaiake. 
Ime a recept:

Hozzavalok: 
  • 300 gramm voroslencse
  • 1 kozepes hagyma aprora vagva
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • fel kaveskanal fekete mustarmag
  • cegesz fahej 
  • fel teaskanal curry por, nem csipos
  • fel teaskanal romai komeny por
  • fel teaskanal kurkuma 
  • 1 zoldsegleves kocka ( en Kallo markajut hasznalok)
  • chilli por nem sok
  • fenugreek mag 
  • currylevel  (ha van friss , nekem sohanincs)
  • konzerv kokuksztej ( nem kell az egesz 400 ml est beletenni, kb a felet, vagy a 2/3 at a maradekot hasznald el masra de jobban megeri a 400 ml eset venni)
  • olivaolaj
  • so
Atmossuk parszor a lencset es feltesszuk forrni ketszer annyi vizzel, a soval, a kurkumaval es a leveskockaval. 10-15 perc alatt megfo. 
Serpenyoben megpiritjuk a hagymat, mielott majdnem megprirult hozzaadjuk a fokhagymat, a mustarmagot es a fahejat, kevergetjuk kb 2 percig. Utana hozzaadjuk a curry port, a romai komeny port es a chillit. Kis vizzel felengedhetjuk, hogy ne egjen le a curryalap. 
Hozzatesszuk a kokusztejet, osszekeverjuk, majd beletesszuk a megfott lencset, sozzuk. A vegen hozzaadjuk a fenugreek magot es a currylevelet. Par percig meg alacsony langon fozzuk majd lefedve hagyjuk. 









Comments